E-Nummers – Wat zijn goed of slechte e-nummers in je eten

E-nummers: er zijn goede en echt slechte. En hoe werken je smaakpapillen eigenlijk? Tijdens jouw Keto Dieet leer je bewust met voeding om te gaan.

Je gaat keuzes maken in plaats van eten in je boodschappenmand te gooien omdat je goed wil eten.

Je vergroot je kennis over welk groot aandeel voeding heeft in samenwerking met jouw lichaam en dus welzijn. Fysiek en psychisch.

De smaakpapillen vernieuwen zich tijdens de ketose dus je smaak zal mee veranderen. Je zult voeding die je voorheen at echt niet meer aantrekkelijk vinden en je leert gezond koken! Verdiep je dus in etiketten en zorg dat je weet wat je in je lichaam stopt.


E-nummers, wat zijn E-nummers en kunnen ze kwaad?

E-nummers zijn ontstaan om het aanbod van voedsel mee te laten groeien met de ontwikkeling van de mens en zijn dagelijkse bezigheden.

Er zijn mensen die op de rem gaan staan bij het woord E-nummer en alles mijden wat enige toevoeging heeft. Hier is iedereen natuurlijk vrij in maar in onze optiek zijn er ook E-nummers die prima in orde zijn.

Je hebt synthetische en natuurlijke E-nummers: in het rijtje kleurstoffen heb je het natuurlijke E162, niets anders dan bietjesrood en E160 is een rode kleurstof uit tomaten.


rode bietjes sap

Veel fabrikanten kiezen voor synthetische E-nummers doordat de producten net wat mooier kleuren, er lekkerder uitzien en langer houdbaar zijn. Dit is wat de consument toch graag wilt.

De E200 serie heeft wel redelijk wat slechte stoffen ertussen zitten. Dit geldt ook voor het E621 hieronder beschreven.


Gistextract en smaakversterker E621

Gistextract en smaakversterker E621 is een neurotransmitter-verstoorder. Het geeft je brein prikkels waardoor deze vals doorgeeft aan je lichaam dat je trek hebt. Het is eetlust opwekkend.

De voedingsindustrie doet dit dan ook overal in want dan blijf je eten. Het zit bijvoorbeeld in chips. Maar ook in bouillionblokjes.

Als je de etiketten leest zul je verbaasd staan hoe vaak dit E-nummer is toegevoegd. Het is inmiddels controversiƫel en verboden in Amerika. Het wordt in verband gebracht met astma, hoofdpijn, hersenbeschadigingen en hartritmestoornissen.

Kijk uit voor deze sluik-omschrijvingen van E621:

  • Gistextract
  • MSG
  • Ve-tsin
  • Gehydroliseerd plantaardig eiwit
  • Extract van planteneiwit
  • Sodium CaseĆÆnaat
  • Mononatrium-glutamaat
  • Natriumglumaat
  • Toegevoegde gist
  • Sodium glutamate

Tijdens het Keto dieet schema is het aan te raden om zoveel mogelijk e-nummers en toevoegingen te vermijden. Vers en authentiek smaakt uiteindelijk veel beter.