Ketonen wat zijn dat en hoe werken die ketonen eigenlijk

Om te weten wat ketonen zijn eerst een klein stukje energie voorziening van het menselijke lichaam.

Het menselijk lichaam heeft brandstof, oftewel energie nodig. Dat haalt het lichaam voornamelijk uit koolhydraten. Als er nu geen koolhydraten zijn zoekt het lichaam naar een andere brandstof. Dan haalt het de energie uit vet.

Omdat je bij een keto dieet de inname van koolhydraten sterk vermindert, gaat je lichaam over op het verbranden van vetten. Onze vetten worden dan gebruikt voor energie.

De vetten in het lichaam worden niet allemaal afgebroken. Het resultaaat is dat onze lever dan ketonen gaat aanmaken. Als deze niet worden gebruikt voor energie, dan verdwijnen ze weer uit het lichaam.

Doordat deze ketonen ons lichaam verlaten via de urine, kun je dus in je urine de hoeveelheid ketonen meten.

Alhoewel onder andere onze hersenen koolhydraten nodig hebben om goed te werken, kunnen ze ook veel energie halen uit de ketonen.

Als je dus met het keto dieet schema bezig bent wil je weten of er ketonen in je lichaam zijn.

Dat kun je op verschillende manieren merken. Dit is ook per persoon verschillend. De één merkt niets, de ander merkt, vooral in het begin, wat klachten.

Zo kun je gewichtsverlies krijgen en minder eetlust hebben. Iets wat de meesten eigenlijk ook willen.
Maar je kunt ook wat negatievere verschijnselen krijgen. Ze noemen dit ook wel de keto griep.

Dat kan onder andere slapeloosheid en/of vermoeidheid zijn. Soms kun je ook wat last hebben van je spijsvertering.

Deze keto griep heeft dus niet iedereen, en als je er wel “last” van krijgt is het meestal al na enkele dagen verdwenen. Het komt gewoon doordat je lichaam moet wennen aan de andere brandstof.

Je gaat van koolhydraten als energie (brandstof) naar vet als energie (brandstof)

Als je wilt weten of je lichaam in ketose is, dan kun je dat meten met keto strips. Teststaafjes die je even in je urine dompelt en daarna kun je aan de kleur zien of en hoever je in ketose bent.


Ketonen zitten in je urine

Wat we dus weten is dat je door het volgen van het keto dieet in ketose komt. Dat is wanneer de ketonen in je bloed stijgen.

Als je het dieet blijft volgen gebruikt je lichaam meer vet met de ketonen als energiebron. Je kunt de ketonen in het bloed meten. Dit kan met een speciale ketonenmeter.

Door een druppel bloed te prikken in je vinger kun je het ketonengehalte meten.

Je bent in ketose als het ketonengehalte tussen de 0.5 en 3.0 mmol/L ligt.

Ook kun je het ketonengehalte meten met zogenaamde ketostrips en wat urine. Deze strip wordt in de urine gehouden en vervolgens verkleurt de strip als je in ketose bent.

De strip meet het aantal ketonen dat in de urine zit. Het is een snelle, eenvoudige en goedkope manier om thuis te controleren of je ketose bent.

Als je in ketose bent dan verkleurt de strip. Het maakt daarbij niet uit in welke mate de strip verkleurt. Het verkleuren gebeurt meestal pas na 15 tot 30 seconden. Op de zijkant van de verpakking ketostrips kun je zien in welke mate ketonen aanwezig zijn in de urine. Meestal geldt, hoe donkerder de verkleuring, hoe meer deze aanwezig zijn in de urine.